2024. április 25., csütörtök

Orosz harci gépek behatoltak japán légterébe?

A japán védelmi minisztérium szerint két orosz harci gép csütörtökön megsértette az ország légterét. Josida Josihide japán külügyi szóvivő elmondta, hogy az eset Hokkaido szigetétől északnyugatra, Risiri-szigetnél történt. A két orosz Szu–27-es vadászgép egy percig tartózkodott a japán légtérben. Elfogásukra a japán védelmi erő gépei emelkedtek a levegőbe. A szóvivő hozzátette: nem tudni, hogy a légtérsértés szándékos vagy véletlen volt. A külügyminisztérium az ügyben hivatalos tiltakozást nyújtott be Oroszország tokiói nagykövetségénél.

Egy japán minisztériumi tisztviselő, aki kérte neve elhallgatását, azt mondta, nem tudni, hogy a történtek összefüggésben vannak-e azzal a tokiói kormány által támogatott tüntetéssel, amelyen csütörtökön követelték Oroszországtól a II. világháborúban elfoglalt, a Hokkaido szigetétől keletre fekvő egyik szigetcsoport visszaadását.

A Kuril-szigetek négy déli tagjáról: Kunasirról, Iturupról, Sikotanról és Habomairól van szó. Japán e területekre az orosz cári birodalommal 1855-ben kötött simodai szerződés alapján formál igényt. Ezek a szigetek azonban Japánnak a II. világháborúban elszenvedett vereségét követően a Szovjetunióhoz kerültek.

Moszkva azonnal cáfolta, hogy gépei behatoltak volna a japán légtérbe. Oroszország egyébként a hét elején, kedden hadgyakorlatot kezdett a Kuril-szigeteknél. A manőverekben a tüzérség, a légierő támadó egységei, a csendes-óceáni flotta hajói és a határőrségnek a Kuril-szigeteken elhelyezett állománya is részt vesz.