2024. április 27., szombat

Küszöbön a választások?

A Dačić elleni médiahadjárat komolyan veszélyezteti a kormány stabilitását – A haladók hétfőn döntenek

Komoly válságba került a szerbiai kormány az Ivica Dačić körüli botrányok miatt. Mint azóta kiderült, a hét elejének „bugyibotránya”, amikor rejtett kamerás felvételen csalták lépre a kormány első emberét, csak egyfajta előjáték volt. A valódi válságot azok a sajtóhírek okozták, amelyek szerint a szocialisták első embere évekkel ezelőtt találkozott Rodoljub Radulovićtyal, a Šarić-klán tagjával, akivel az Informer nevű lap szerint ismertette a vizsgálat részleteit.

A Reuters hírügynökség egy névtelen forrásra hivatkozva a Szerb Haladó Párt soraiból azt közölte, hogy e híresztelés mögött maguk a haladók állnak.

Szombaton a szocialisták elnökségi ülést is tartottak, ám Dačić cáfolta, hogy annak témája a választások kiírása lett volna. A kormányfő beismerte, hogy találkozott a szóban forgó személlyel, de mint mondja, nem látta el őt információkkal, mert azt sem tudta, hogy Šarić klánjához tartozik.

Mint mondta, a pártelnökség a kormány első hat hónapjának elemzése miatt ült össze, szó sem volt az előrehozott választásokról.

„Egyetlen ok sem áll fenn az előrehozott választások kiírására, mindaz ami történt a kormány és eredményeinek lejáratására irányuló kísérlet” – tette hozzá.

Azt, hogy a haladók állnának a piszkos kampány mögött, szintén cáfolta a kormányfő.

A B92 értesülése szerint a Szerb Haladó Párt elnöksége hétfőn tart ülést, ahol a nem hivatalos értesülések szerint szintén a választások kiírása lesz az egyik téma.

Pásztor István a VMSZ elnöke a helyzet ismeretében elmondta, valószínű, hogy előrehozott választások lesznek.