2024. április 16., kedd

Nincs csődeljárás a Vojvodinaputban

A nagybecskereki Gazdasági Bíróság tegnap úgy döntött, hogy nem indítanak csődeljárást a helybeli Vojvodinaput útkarbantartó vállalatban. Ezt megelőzően befizették az eljárást kezdeményező lukićevói (zsigmondfalvi) Prva klasa magánvállalat számlájára az ötmillió dináros adósságot, ami után a vállalat visszavonta javaslatát.

Radomir Radojčić, a Gazdasági Bíróság bírója megállapította, hogy az adós kifizette az adósságát a csődeljárást kezdeményező vállalatnak, beleértve a kamatokat is. Ezek után a Prva klasa vállalatnak nincs követelése a Vojvodinaputtal szemben, ezért a csődeljárás kezdeményezője visszavonta keresetét. A tegnapi tárgyaláson a zsigmondfalvi vállalat képviselőjén kívül jelen volt a Vojvodinaput másik nagyobb hitelezője, a Hypo Alpe lízing képviselője is, ezúttal csupán a tárgyalás közönségeként. A Prva klasa visszakapja a bíróságtól a csődeljárás előlegeként befizetett 850 ezer dinárt.

Annak ellenére, hogy nem indult ellene csődeljárás, továbbra is súlyos helyzetben van a Vojvodinaput. Számlájuk hónapok óta zárolva van, adósságuk elérte az 1,2 milliárd dinárt. Csak az adósság után járó havi kamat összege meghaladja a mintegy háromszáz dolgozó bruttó fizetését. A Közép- és Észak-Bánát úthálózatának karbantartói azonban a nehézségek ellenére is folytatnák a munkát. A nagybecskereki önkormányzat is megerősítette, hogy számít rájuk az idénre tervezett munkálatokban, amelyek közül legfontosabb a nagybecskereki kerülőút építése és a Nagybecskerek és Újvidék közötti út felújításának a folytatása.