2024. március 29., péntek

A délvidéki népzenei anyag éltetése

A II. Zengő Délvidék elnevezésű temerini népzenei szemlén újra bebizonyosodott: érdemleges hagyaték van birtokunkban – Sebestyén Márta feledhetetlen pillanatokkal ajándékozta meg a közönsége

Nem meglepő, hogy a hetvenes évek délvidéki magyar ifjúsága a népdalban, a népi hagyományban találta meg a nemzeti fogódzót, mint ahogyan az sem véletlen, hogy épp Temerinben alakult ki a vajdasági táncházmozgalom központja, hiszen a magyarságra nehezedő nyomás itt volt a legnagyobb – egyebek mellett ezekkel a gondolatokkal indította meg Csorba Béla szombaton este Temerinben a II. Zengő Délvidék című népzenei szemlét, melyet Bodor Anikó emlékére, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a helybeli Szirmai Károly MME szervezett. Gondolataihoz társulva: talán az sem véletlen, hogy a két és fél évvel ezelőtt elhunyt neves, zentai népzenekutató emlékét épp Temerinben ápolják ily módon és ilyen erővel.

A magas színvonalú szemlén 14 műsorszám hangzott el, zenekarok, csoportok, szólisták mutatták be tudásuk legjavát. A fellépéseknek egy közös pontjuk volt: valamennyi dal Bodor Anikó gyűjtéséből származó, vidékeinkre jellemző népdal. Szabó Gabriella szervező, műsorvezető szerint a szemle a gyermek- és ifjúsági vetélkedőket kinőtt fiatalok szemléje kíván lenni; ezek a fiatalok a délvidéki népzenei anyag éltetői lehetnek.

A telt ház előtt zajló szemlén bemutatkozott a szabadkai Juhász zenekar, a helybeli Szabó Annamária, a muzslyai Pengető citerazenekar, a topolyai Kodály Hétmező énekcsoportja, a doroszlói Brindza Beatrix, a szabadkai Népkör Szalagfűző énekcsoportja, az adai Kócos zenekar, az óbecsei Szelence énekcsoport, az óbecsei-temerini Fokos, a bácsgyulafalvi Égető Emese, a fiatal dél-bácskai Korhely zenekar, a csókai Móra Ferenc Pilike énekcsoportja, a bácsfeketehegyi Török Noémi és a csantavéri Mendicus MK zenekara. Repertoárjukon pedig páratlanul szép délvidéki (közöttük szlavóniai) betyárdalok, lakodalmas-, katonadalok stb. szerepeltek.

A hallottakat eminens szakzsűri véleményezte, közöttük Borsi Ferenc, az Óbudai Népzenei Iskola vajdasági származású citera-, furulya- és tamburatanára, Vakler Anna egyetemi tanársegéd, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke népi ének szakirányának felelőse, Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Népzenei Archívumának munkatársa, valamint Sebestyén Márta világhírű népdalénekes, aki a fiatalok bemutatkozását követően feledhetetlen népzenei koncertet is adott Andrejszki Judit orgona- és csembalóművésszel, valamint Szabó Zoltán néprajzos, sokoldalú népzenész kíséretében. Műsorukat nemcsak kiegészítette, hanem élményszerűvé tette a Fokos zenekarral való közös zenélés, melyet a Kossuth-nóta közös eléneklése zárta. Ritkán visszhangzik magyar énekszótól ily erővel a temerini színházterem, mint ezen az estén.