2024. április 19., péntek

Megőrzik a kooperálók vagyonát

Megoldás a begaszentgyörgyi Agroživban

A begaszentgyörgyi (žitište) Agroživ baromfi-feldolgozó kompánia folytatja a termelést, miután megegyezés született arról, hogy leállnak a társasággal kooperáló, időközben csődbe jutott vállalatok vagyonának eladásával – közölte Predrag Amižić, az Agroživ vezérigazgatója. Ezzel meggátolták a termelési láncolat szétesését. A megegyezés azon a beszélgetésen született meg, amelyen az Agroživ képviselőin kívül jelen volt Goran Knežević mezőgazdasági miniszter, Nikola Selaković igazságügyminiszter és Dušan Bajatović, a Srbijagas vezérigazgatója.

Az Agroživ 2010 óta a Srbijagas tulajdona, és azóta is folytatja együttműködését mintegy harminc, saját vagyonával rendelkező vállalattal. Ezeknek a többsége időközben csődbe jutott, de a bérleti szerződéseket sikerült meghosszabbítani velük. A gondok tavaly tavasszal kezdődtek, amikor a csődeljárás során eladták a társasággal együttműködő szerbittabéi, tamásfalvi és Banatsko Karađorđevó-i baromfitelepeket, s ezzel nyersanyagellátók nélkül maradt a vágóhíd. Még nehezebb helyzetbe kerültek volna, ha eladják a Živinoplust, mert farmok, inkubátor és repróközpont nélkül maradtak volna. Az elmúlt három hónapban az Agroživ komoly problémákkal küzdött, mígnem sikerült nekik ezeket megoldaniuk.

A megegyezés értelmében a csődbe jutott vállalatok vagyonát mindaddig nem adják el, amíg az Agroživ nem talál magának stratégiai partnert, hogy a kooperáló vállalatok vagyonát integrálják a kompánia vagyonába. Az Agroživban arra számítanak, hogy a következő hat hónapban a partnerkeresésben segítséget kapnak a szerbiai kormánytól és a Srbijagastól. Az Agroživ vezérigazgatója azt is közölte, hogy a Srbijagastól kapott garanciának köszönhetően az árutartalékoktól megvásárolhatnak 7500 tonna kukoricát, és ezzel biztosítanák az év első felében szükséges nyersanyagot.

Az Agroživ kompánia 1300 dolgozójával a község legnagyobb létesítménye. A múlt évet 50 millió euró jövedelemmel zárták, vagyis a 2011-ben megvalósított haszon a kétszeresével.