2024. április 25., csütörtök

Rendeletben védik a baglyokat

Akik Nagykikindán zaklatják a város központjában telelő erdei fülesbaglyokat, akár negyedmillió dináros büntetést is kaphatnak

A nagykikindai községi képviselő-testület határozatot hozott a város központjában telelő erdei fülesbaglyok védelméről. A napokban hatályba lépett községi rendelet értelmében a téli hónapokban a városközpont fáin napközben pihenő baglyok nyugalmát semmilyen formában nem szabad megzavarni, a madarakat tilos bántalmazni. A rendelet megszegőire a 2500–250 000 dináros pénzbüntetés szabható ki.

Az erdei fülesbaglyok már nyár végén elkezdenek gyülekezni a városi parkok és terek lombkoronájában, előszeretettel húzódnak meg az örökzöld fákon, amelyek jobban elrejtik a hasznos madarakat, mint a lombhullató fák. A nagykikindai bagolygyülekező méretében a legnagyobb Európában, egyes teleken a városba betelepülő baglyok száma meghaladja a 700 egyedet is, aminek csudájára járnak a madárbarátok, madártani szakemberek. Nagykikindán 2011-ben nemzetközi bagolykonferenciát is szerveztek, a város vezetősége felismerte a bagolygyülekezőben rejlő turisztikai lehetőségeket, és e jelenség kiválóan felhasználható környezetvédelmi nevelési célokra is.

A Nagykikinda egyik jelképévé vált erdei fülesbaglyokra nagyméretű információs tábla hívja fel a figyelmet, amelynek elolvasása után a laikusok is többet megtudhatnak az éjszakai életmódot folytató, hasznos rágcsálópusztító madarakról. A város központjában a járókelők feje felett a fák ágain pihenő, szunyókáló baglyok nem zavarnak senkit, szürkületben kelnek szárnyra egér és mezeipocok-zsákmány után kutatva a környező mezőgazdasági területeken.

A városvezetés még arra is gondolt, hogy ne rakjanak villogó fényreklámokat a bagolypihenőfák közelébe, a szabadtéri rendezvényeket pedig úgy szervezik meg a téren, hogy azokkal minél kevésbé zavarják meg a baglyok nyugalmát.

A nagykikindai bagolygyülekezőhöz hasonló telelő bagolycsapatokat szinte minden Tisza menti településen is találunk, például Zenta központjában is, ahol a baglyok a nyugdíjasok egyesületének zárt, magas falakkal körülvett, nyugalmas udvarát szemelték ki nappali tartózkodásra. A piactól és forgalmas környékétől alig 20 méterre a magas örökzöld tiszafákon pihenő baglyok biztonságos, nyugalmas helyet találtak a nyugdíjasoknál. A takarítónő azonban néha zsörtölődik a betonra hulló sok-sok bagolyköpet láttán, de ha tudjuk, hogy minden szőrcsomó 3–5 rágcsáló elpusztításának az eredménye, megéri békén hagyni a félhomályban hangtalanul suhanó éjszakai tollas barátainkat.