2024. április 20., szombat

A magyar népzene, az ének, a tánc éltetése

A kupuszinaiakkal, a Juhász családi zenekarral, a Kócos és a Fokos együttesekkel Szenttamáson megtartották a XI. Őseink zenéje népzenei rendezvényt

Népzenei örökségünk közös ünneplésére ad alkalmat az immár hagyományossá vált Őseink zenéje rendezvény, melyet XI. alkalommal, és nem kis sikerrel szombaton ejtettek meg a szenttamási Sportcsarnokban. A 2002. óta rendszeresen megszervezett népzenei találkozót az Arany János MME, valamint a Citerazene-barátok Klubja szervezte. Induláskor Gojko Alilović, a rendezvény ötletadója gondoskodott a talpalávalóról, majd a szervezést átvették az egyesületek. A rendezvény mindenesetre kinőtte a helybeli Zmaj iskola kereteit is, tavaly már a jóval nagyobb Sportcsarnokba költözött, ahol a kézművesek kirakodóvásárának, a fellépést követő táncháznak, csakúgy a vendégegyütteseknek jóval nagyobb, megfelelőbb helyet biztosít a bemutatkozásra, mégis, mintha otthonosabb lett volna a Zmaj iskola nyújtotta tér.

A magyar népzene, az ének, a tánc éltetése, vagyis a rendezvény célja ebben a januári éjszakában is megvalósult. A bácskertesi/kupuszinai Petőfi Sándor ME fúvószenekara a szó szoros értelmében beleharsogta ezt az éjszakába, a hagyományőrző néptánccsoport pedig illőn, és felemelőn kiegészítette azt. Mint Guzsvány Lénárd, az egyesület vezetője hangsúlyozta, a kupuszinaiak nem térnek el saját hagyományaik ápolásától, s ebben a több évtizedes igyekezetükben csak megerősítette őket Csizmadia Anna falubelijük sikere a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató vetélkedőn. Anna vizsgakötelezettségei miatt sajnos nem tudta vállalni a szenttamási fellépést, pedig miatta vélhetőleg sokan eljöttek volna még a rendezvényre.

A decemberben zárult Fölszállott a páva vetélkedő másik nagy sikerű vajdasági szereplője az óbecsei-temerini Fokos zenekar volt, akikkel ugyancsak találkozhattunk a szombati fellépők között. Zárózenekarként léptek fel, kiváló összhangról tettek tanúbizonyságot, jó hangulatteremtő készséggel. A közönségnek ízelítőt adtak mindabból, amit a televízióban már láthattak a vetélkedő során. A zenekar vezetője kihasználva az alkalmat megköszönte a vajdaságiaknak a támogatást, a szurkolást, az SMS-szavazotakat, melyet a vetélkedő során tanúsítottak és adtak le. Mindezek után nem csoda, ha a közönség úgy érezhette a Fölszállott a páva igencsak befolyásolta az Őseink zenéje idei kiadását. Sejtésünket Kiss Csaba szervező cáfolta meg, aki inkább a véletlenek közrejátszásával magyarázta ezt a benyomást. Mint hangsúlyozta, a szenttamási rendezvény kezdettől fogva a fiatal, kezdő népzenészeknek igyekszik bemutatkozási lehetőséget nyújtani. A szervezés már szeptemberben megkezdődött, akkor még a szervezők sem tudtak szinte semmit a későbbi, nagysikerű magyarországi televíziós vetélkedő felől.

– Azt kell mondanom, hogy bármennyire is kerestük, bárhol is érdeklődtünk egész Vajdaságban a fiatal zenekarok iránt, csupán az adai Kócosra és az óbecsei Fokosra bukkantunk. Ez a két zenekar elfogadta a felkérésünket, örömünkre szolgál, hogy felléptek a rendezvényünkön, mégis hiányérzet van bennünk amiatt, hogy nincs több „utánpótlás” az egész tartományban – szögezte le a szervező, hozzáfűzve, hogy az Őseink zenéje történetében a Csík zenekar vonzott legtöbb nézőt, 2011-ben. 

Az est vendége a magyarországi Juhász családi zenekar volt, az az együttes, melynek tagjait valóban egy család tagjai alkotják, ahol az öt gyerek – és immár párjuk is –, az anyanyelvvel egyideűleg játékosan, családjában szívhatta magába zenei anyanyelvét. A formula nagyon egyszerű, mindenkinek őszintén és szívből ajánlja a zenekarvezető édesapa: Juhász Zoltán. A lányával, annak vőlegényével és fiával fellépő Juhász zenekar pásztornótákkal és a pásztorvilághoz tartozó hangszerekkel mutatkozott be Szenttamáson. 
Az Őseink zenéje rendezvényt kezdettől fogva támogatja a szenttamási község, amelynek nevében ezúttal Zoran Mladenović polgármester üdvözölte a közönséget. Jelen voltak az egyház képviselői, és nem magyar ajkú nézők is ültek a közönség soraiban, mintegy bizonyítván, hogy az Őseink zenéje eredményesen megszólítja az egy zenei anyanyelvből táplálkozókat, ugyanakkor univerzális is, olyan zenekedvelő, hagyománytisztelő emberek is látogatják, akiknek semmi köze a magyarsághoz.

A csaknem háromórás koncertet a Kócos és a Fokos közös produkciója zárta, majd a hagyományokhoz híven az est táncházzal folytatódott.