2024. április 25., csütörtök

Ne(t) adják fel

A topolyai Népkönyvtár felnőtteket célzó képzéseiről

A könyvtár 2010 januárja óta az informatika világába tartó ,,kalandtúrára” invitál minden, elsősorban ötven éven felüli érdeklődőt, aki kezdeményezésüknek köszönhetően az ismeretszerzés mellett hasonló érdeklődésű emberekből álló közösségben töltheti el hasznosan szabadideje egy részét. Az elmúlt három évben 250 felnőtt került az informatikai képzés jóvoltából új tudás birtokába és a könyvtár vonzáskörébe.

A három évvel ezelőtt induló, mostanáig hat, kezdő, valamint haladó csoportban megvalósuló képzésfolyamatba a helybelieken kívül Zentáról, Csantavérről, Kishegyesről és Zentagunarasról utazó, heti két alkalommal órát látogató, vállalkozó kedvű, informatikai újdonságokkal lépést tartani kívánó idősebb személyek kapcsolódtak be. Az elméleti oktatást nélkülöző képzések hat, illetve hétfős csoportokban, két és fél hónapig tartó számítógépes tanfolyam során valósulnak meg. A fenti információkat a magyar és szerb nyelven is folyó számítógépes ismereteket biztosító képzés vezetője, Bednárik Prokec Zita, a könyvtár informatikusa osztotta meg lapunkkal.

Követendő példaként áll előttünk, hogy Magyarországon immár több könyvtárban működnek sikerrel az általunk is kínált tartalmakat nyújtó képzések, a Nagyi-netek. A három éve folyamatosan szervezett – hatodik csoportunk számára 2012. december 21-én zárult – képzéssorozatunkon mostanáig résztvevők nagy száma is igazolja, hogy sok olyan idősebb személy él közösségünkben, akik nyitottak az újra, szívesen ismerkednének a számítógéppel. Mint tanítványaim közül sokan bevallották, elfoglalt gyermekeiket nem szívesen terhelnék azzal, hogy őket tanítsák. Az általam összeállított tananyag gyakorlati ismereteket nyújt a hallgatóknak. Azt szeretném elérni, hogy a tanfolyamunkon résztvevők a számítógép bekapcsolásától a kikapcsolásáig a legalapvetőbb dolgokat rutinszerűen végezzék. Ne érezzenek görcsöt, félelmet, ha számítógép, internet-közelbe kerülnek. A haladók, akik az alapképzésen átesett felnőttek közül kerülnek ki, a szövegszerkesztés, a táblázatkezelés, a prezentációkészítés alapjait, a webalbumok opcióját sajátítják el. Közkívánatra a Facebook közösségi oldal jellemzőivel is foglalkozunk. A tanfolyamon résztvevők új felhasználóként megismerik, hogyan tudják élvezhetően, egyúttal biztonságosan használni a Facebook nyújtotta lehetőségeket. Körülbelül az alapképzésben résztvevők fele kíván haladóként is új ismereteket szerezni. Jó látni, hogy tanítványaim közül igen sokakat köszönthetek újra és újra a könyvtárban azok közül is, akik néhány évvel ezelőtt jártak számítógépes képzésre. Ők olvasóként azóta is kölcsönzés céljából be-betérnek hozzánk – nyilatkozta a számítógépes szakember.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szóban forgó korosztály elsősorban a társadalmi kirekesztettség-érzés csökkentése, a tanulás jótékony biológiai hatása, az új emberi kapcsolatok létesítése, valamint a meglévő – elsősorban családi – kapcsolatok (e-mail kapcsolat a külföldön élő gyerekekkel, unokákkal) ápolása miatt tartja hasznosnak a számítógépes tanfolyamokon való részvételt, volt olvasható néhány évvel ezelőtt a topolyai könyvtár felhívásában, ahol a szervezők arra is ösztönözték az érdeklődőket: NE(T) ADD FEL! Az elmúlt év utolsó hónapjaiban az élethosszig tartó tanulás fontossága, jótékony hatása érvényesítése céljából a könyvtár a várhatóan 2013 őszén folytatódó számítógépes képzésének szervezése mellett újabb felnőttképzési tevékenységet is indított. Novemberben a Fürge ujjak kuckójába hívta meg a kézműves műhelymunkát, a barkácsolást, kézimunkázást kedvelő felnőtteket. A vállalkozókedvű és ügyes kezű egyéneket Terék Rattkay Ildikó és Námesztovszki Tímea foglalkozásvezetők irányítják, segítik, látják el tanácsokkal a munkafolyamatok során. Immár két, sikeres műhelymunka tapasztalatai alapján megfogalmazódott az igény, hogy a Fürge ujjak kuckója foglalkozássorozattá nője ki magát. A szívesen kézműveskedő, kézimunkázó felnőttek legközelebb a Fürge ujjak kuckójába január 16-án, jövő szerdán látogathatnak el, amikor is 15-től 17 óráig a szalvétatechnikával ismerkednek.