2024. április 25., csütörtök

Az SZHP felkészült akár a választásokra is

Aleksandar Vučić a hatalmi koalíció felbomlása árán is folytatni kívánja a korrupcióellenes harcot

A korrupcióellenes harcot nem szabad félbeszakítani, még ha ezáltal veszélybe is kerül a hatalmi koalíció – szögezte le szombaton Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke a párt elnökségi ülésén. Kiemelte, hogy amennyiben a kormánypártok nem tesznek meg eleget a korrupció felszámolásáért, valamint semmibe veszik a kormány alapelveit, az SZHP felkészült a közvélemény elé állni akár rendkívüli választásokon is. Mint azt a Novosti megtudta, az elnökségi ülés egyik témája Mlađan Dinkić azzal kapcsolatos kritikája volt, hogy a közlekedési miniszter segédjének Saša Mirkovićot, az SZHP főbizottságának tagját nevezték ki, de szóba került több állami téma, illetve a rendkívüli választások lehetőségéről is tárgyaltak.

A párt elnöke ugyanakkor elrendelte, hogy az SZHP soraiba tartozó miniszterek a következő ülésre beszámoljanak az elmúlt időszak eredményeiről, valamint keményebb munkát követelt tőlük, hozzátéve, hogy 2013-ban magasabbak lesznek az elvárások. Szavai szerint többé senki sem kereshet alibit az előző kormány rossz döntéseiben, annak ellenére sem, hogy azok gazdaságilag tönkretették az országot. Dinkić nyilatkozatára az SZHP nem reagált hivatalosan, ugyanis a kritika egy olyan egyszeri eset, amelynek nem szabadna foltot ejtenie a kormány becsületén. Ennek ellenére az SZHP követelni fogja koalíciós partnereitől, hogy a közvélemény előtt tartózkodjanak kritizálni a kormány döntéseit.

– A hatalmi koalíció viszonya a személyes ellentétek felett áll. Ezért az SZHP elnökségi ülése nem foglalkozott bővebben Dinkić kijelentésével. Az ülésen támogatásunkról biztosítottuk mindazokat, akik a korrupcióellenes harccal foglalkoznak, így mindenekelőtt elnökünket, Aleksandar Vučićot. A korrupcióellenes harc és a gazdaság fellendítése marad pártunk prioritása – számolt be az ülés után Igor Mirović elnökségi tag.

Szavai szerint az SZHP jó kapcsolatokat ápol a koalíciós partnerekkel és számukra az legfontosabb, hogy a szerb kormány terveit végrehajtsák. Bejelentette, hogy az SZHP ülést tart majd a Koszovóval kapcsolatos állami javaslatról, amelyet hamarosan megismertetnek a parlamenti képviselőkkel is.